Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Különvélemény - Objektív

Az év elején jelent meg ez a bizonyos nagylemez Objektív címmel. Megkerestük a srácokat, hogy meséljenek kicsit az albumról...

Sövi és eNzim 2003-ban készítették első közös felvételüket az Apokriff-et, ami még eNzim akkori csapata a Szélsőséges eset cuccára készült volna. Még abban az évben döntöttek úgy, hogy Különvélemény néven együtt folytatják és 2004-ben benevezték a Bizalom ára című track-et a Mikrofonmánia tehetségkutatóra, ahol 3. helyezést értek el. A kisszobában EP 2006-ban jelent meg, és kevesen tudják, de már akkor tervben volt egy nagylemez készítése is.


G.R. : Mikor kezdtétek el a lemez munkálatait? Az Intro-n rögtön hallhatjuk is, hogy mind a szakma, mind a rajongók igen régóta várták a lemez elkészülését.

Sövi: Az erre szánt első dalokat 2007-ben írtuk, de közben kisebb-nagyobb időszakokra meg kellett szakítanunk a munkát. A meló nagy részét 2011-12 időszakban produkáltuk, ekkor már egy-egy beharangozó felvételt publikáltunk is. Mivel az eredeti tervekhez képest lényeges késésben voltunk, mindenképpen szerettük volna a tavalyi promónak megfelelően 2012-ben kidobni az albumot. Végül, sajnos kénytelenek voltunk az élet diktálta tempóhoz igazítani a megjelenés időpontját, így 2013. február 8-án hoztuk ki a lemezt, Thomáéval együtt. Mindkét anyag gerincét a hozzánk közel álló klasszikus hip hop vonal alkotja, ez a közös hang jó alapot biztosított a lemez munkálatainak.


G.R. : A zenei alapokat eNzim készítette, kivéve a Dobban című számot. Viszont a minták mellett élő hangszerek is megszólalnak néhány track-ben. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen hangzással is színesítitek a cuccot?

eNzim: Igen, a Dobban-t kivéve az albumon szereplő zenei alapokért én vagyok a felelős. Az instrumentálok az asztali gépemen születnek, és egy-egy alap elkészítése után folyamatosan ötletelek, hogy milyen virtuális vagy éppen élő hangszerekkel lehetne kiegészíteni, tökéletesíteni a hangzást. Mivel a bátyám révén elég jó kapcsolatokkal rendelkezem a környékbeli, kiváló blues és jazz zenészek között, már régóta adott volt a lehetőség, hogy ilyen vonalon is színesítsük a zenéinket. Ezt hallhattátok már korábban is pl. a ’Hallod?!’ (villanygitár) vagy a ’Tied lehet’ (konga) című felvételekben, és az idén megjelent Objektív lemezen is megspékeltünk élőhangszerekkel 1-2 alapot.


G.R. : A közreműködők között ott van Riddler, Thoma, Ryzo,- akit mostanában nem nagyon hallani- illetve Deegoval ez az első feat-etek, ha jól tudom. Egy kicsit a múltba is visszamegyünk és hirtelen a Rocksteady beat című rádióműsorba találjuk magunkat.

Különvé. : Az albumon közreműködő emszík közül mindenkivel régóta terveztünk már összedobni közös cuccot. Ryzo és Deego pl. a magyar hiphop olyan régi motorosai közé tartoznak, akik számunkra mindig meghatározó cuccokat pakoltak az asztalra, örülünk, hogy alkalom nyílt a közös munkára. Az meg külön öröm számunkra, hogy egy különleges radio spot erejéig Györemix! is tiszteletét teszi a lemezen, felidézve azt a korszakot, amin felnőttünk. Riddler a hazai vonalon a ritkaság számba sorolható legőszintébb arcok egyike; korábban is dolgoztunk már együtt, hihetetlen energiával tölti meg a zenéit. Aki meghallgatja a Magányzárkát, egyből megérti, hogy a közreműködők között van a helye. Thomával 2008. óta dolgozunk együtt, a lemez nagy részét az Ő stúdiójában rögzítettük, és a vele készült közös trekkek a jó baráti kapcsolat visszhangjai. Innen jött az ötlet, hogy a közös promó előnyeit kihasználva a mi albumunkkal egy időben jelenjen meg Thoma Próbatétel című első lemeze, amin több felvételben is közreműködünk.


G.R. : Sokan azt gondolták, hogy már nem számíthatnak zenére a Különvéleménytől, most mégis egy nagyon színvonalas LP-t hoztatok össze, amely mind hangzásában, mind tartalmában igen sokszínű. Rengeteg társadalmi témát feszeget, olykor melankólikus, máskor pedig a nyár minden örömét a hallgató elé tárja.

Különvé: Tény, hogy a hosszú hallgatás miatt sokan elfelejtettek minket, vagy azt hitték, már nem tevékenykedünk ezen a vonalon. Ez sajnos benne van a pakliban, ha az ember csak hobbiként tud foglalkozni a zenével. Az évek alatt sok minden történt, ahogy mi is, úgy a környezetünk is megváltozott. A lemezen egyértelműen hallható, mi ezekből a tapasztalatokból merítünk. A hétköznapok rengeteg inspiráló erőt hordoznak magukban: a minket is érintő társadalmi problémák, egyszerű hétköznapi örömök vagy éppen keserűség, pillanatnyi érzések és részünkről általános érvényűnek tartott gondolatok ugyanúgy jelen vannak az albumon. Ezt hivatott tükrözni a csapatnév és az albumcím közötti paradoxon. A Magányzárkában hallható szkeptikus realitás mellett fontosnak tartjuk, hogy a melankólia ellenére a zenénk képes legyen feltölteni a hallgatót energiával úgy, ahogy a hallgatói visszajelzések lendületet adnak nekünk a folytatáshoz. Így nyer értelemet ez az egész, ahogy ezt a ’Vadakat terelőben’ is leírtuk. 

 

Sz.Máté

2013-07-08

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók