Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Kica interjú

A salgótarjáni Kica fiatalkora ellenére mély mondanivalóval tölti meg dalait, és zeneileg nem a newschool irányába hajlik. Az alábbi interjúban közelebbről megismerhetitek őt és munkásságát.

A salgótarjáni Kica fiatalkora ellenére mély mondanivalóval tölti meg dalait, és zeneileg nem a newschool irányába hajlik. Az alábbi interjúban közelebbről megismerhetitek őt és munkásságát.

 

G.R.: - Mit kell tudni a 97-es MC-ről? Hogyan léptél kapcsolatba a rapzenével?

 

Kica: - Sokan nem ismernek igazán és azt hiszik, hogy gyerekes vagyok, hogy nem látom tisztán a dolgokat. Ezért úgy döntöttem, hogy elkészítem a „97-es MC” pakkot, amin olyan zenék vannak, amik rólam szólnak, de közben arról is, hogyan látom a dolgokat. Példának ott „A VilágKép Torzul” című zene. Nagyon is tisztán látok és érdekelnek azok a dolgok, amik történnek a mai világban.

A Hip Hoppal akkor léptem kapcsolatba, amikor harmadikos voltam. Először csak magyar előadókat hallgattam, mint például Animal Cannibals, Funktasztikus, Fekete Vonat, és még jó pár előadót. Aztán nem sokkal később elkezdtem hallgatni a külföldi rappereket is, mint például 50 Cent, Snoop Dogg, 2Pac, Ice Cube, Wu Tang Clan. Tetszett az, amit csinálnak, és ahogy teltek az évek, úgy döntöttem, hogy elkészítek én is egy saját zenét…Ez volt 2011-ben.

 

G.R.: - A lemezeden hallható boom bap és westcoast hangzású zene is. Melyik stílus áll közelebb hozzád?

 

Kica: - Inkább a boom bap hangzású cuccok állnak hozzám közelebb, azokban találom meg magamat igazán. Ami a lemezen hallható Westcoast ütem, az csak egy ilyen tesztféleség. Kíváncsi voltam, az embereknek hogy tetszik ez a formáció.

 

 

G.R.: - Nem szólóként kezdted anno. Mesélj a régi projektekről!

 

Kica: - Így van, nem szólóként kezdtem! Ez az egész 2011-ben kezdődött. Leültem az egyik nap és elkezdtem írni egy szöveget, amit utána fel is vettem itthoni minőségben, egyik spanom meghallgatta, aki akkoriban már rappelt. Scream P azt mondta, hogy nem rossz, de még van mit csiszolni ezen az egészen, ettől függetlenül szívesen rappelne velem. Csináltuk a közös cuccokat de akkor még csak, mint közreműködő szerepeltem a zenében. Azokat a dalokat még nálam vettük fel egy párezer forintos mikrofonnal, aztán 2012 januárjában megalapítottuk a Street War-t. Az év nyarán megjelent az első stúdióminőségű zenénk, a „True Story”, utána pedig már csak stúdiós cuccot készítettünk. Ez a projekt 2014 nyaráig tartott, mert Scream P elutazott az országból, viszont az alatt a két év alatt, amíg együtt dolgoztunk sokat tanultam tőle, és rengeteg zenét adtunk ki. Voltak sikeresebb zenéink, mint például az első videó klipünk az „Álomvilág”. Voltak nem sikeres zenéink is, de sok elismerést kaptunk az internet világában és a fellépéseken is.

 

 

G.R.: - Az „Amíg másnak…” című dalodban említed, hogy testi sértést követtél el, mesélnél erről konkrétabban?!

 

Kica: - Igen, párszor előfordult már ez a dolog, a legutóbbi tavaly márciusában volt. Utána történt egy másik bűncselekmény, miután választanom kellett, utolsó esély, vagy élek vele vagy nem. Konkrétabban az utolsó testi sértésbe mennék bele. Mindenkivel előfordult már szerintem az, hogy elvesztett egy olyan személyt, aki nagyon fontos a számára. Velem is megesett ez a dolog és én nehezen bírtam ezt feldolgozni, de még most sem érzem úgy, hogy száz százalékosan elengedtem volna azt a személyt. Na, de a lényeg az, hogy elszabadultak az indulatok, nem bírtam magamat visszafogni és a nyílt utcán letámadtam egy személyt, elég csúnyán elbántam vele. Sokan megkérdezték utána, hogy „Megérte? Jobban érzed magad most már?” … Nem, nem érte meg és nem is éreztem magamat jobban attól, hogy kiadtam magamból a dühöt. Nem változott meg semmi tőle, csak annyi, hogy magam alatt vágtam ki a fát. Hogy miért erről az esetről beszélek most? Azért, hogy tanuljanak az emberek az én hibámból. Attól még, hogy nehéz helyzetbe kerülsz – amin úgymond nem bírsz továbblépni – attól még ne másokon töltsd le a dühödet, főleg ne olyanon, akit szeretsz, vagy akinek semmi köze a dologhoz és ártatlan. Nem vagyok rá büszke, de nem is szégyellem. Voltak rossz döntések az életemben, ugyanúgy mint másoknak is, de embert nem öltem.

 

G.R.: - A közreműködőket mi alapján választottad ki?

 

Kica: - A közreműködőkről azt kell tudni, hogy ők is az Alisztika Records tagjai ugyanúgy, mint én. Olyanokat akartam az albumra, akikkel nincs sok közös zeném, és akik egyedit tolnak. Itt van példának Killdod és Véá, akik a Vadak formációba viszik a nevüket. Őket tudnám leginkább kiemelni, akik nem a megszokottat csinálják. Nagyon egyedit csinálnak és tehetségesek is benne. Véá – más néven Inaktív Beats – és Killdod a rappen kívül még beateket is készítenek. KintK, aki az „Amíg Másnak…” című zenébe közreműködik, ő sem a megszokottat csinálja, ezt értem a flowjára és a szövegeire. Vele amúgy pár hónapja kiadtam egy kislemezt, amit „Kazamata Krú – KopottBeton EP” címen lehet elérni a Youtube-on.

 

 

G.R.: - Van olyan kedvenced a hazai pályán, akivel nagy öröm lenne közös dalt készítened?

 

Kica: - Akiket hallgatok azok közül három nevet emelnék ki, mert az én szememben ők a legjobbak. Rico, az Elkövetők, és P.G. Ha velük lenne közös dalom, az nagy megtiszteltetés lenne számomra

 

G.R.: - A régi lemezed nem igazán terjedt, én is csak a napokban tudtam meg, hogy volt ilyen „Nevezhetsz bárkinek” címmel. Mi az oka a visszafogott hírverésnek?

 

Kica: - A „Nevezhetsz Bárkinek” album az eléggé összedobott lett. Nem is tudom…azt hiszem, hogy azt egy hét alatt csináltam meg. Persze meg is lett az eredménye, nem gondoltam át csak írtam a szöveget, amilyen kedvem volt, aztán felvettem és tettem fel az albumra. A minőség az káosz, de mégis voltak olyan emberek, akiknek tetszett, amin csodálkoztam is, viszont annyira nem volt jó, hogy terjedt volna.

 

G.R.: - További terveid mik?

 

Kica: - Egy darabig most nem fogok kiadni zenét. Hagyom, hogy a „97-es MC” pakk elterjedjen, aztán ha már látom, hogy eljutott az emberekhez, akkor érkeznek az új zenék és a klippek.

 

G.R.: - Salgótarjánban elég sok raparcot ismerek. Szerinted milyen az ottani rapélet? Van összetartás?

 

Kica: - Őszintén mondva szerintem lehetne jobb is, nem rossz, de nem is a legjobb. Salgótarján az a város ahonnan nehezen lehet kitörni és harcolni kell azért, hogy tiszteljék az embert és a munkásságát. Vannak olyan rap tagok, akik rapbulikat csinálnak sztárvendégekkel, hogy életben tartsák Salgótarjánban a rapet, anno jó magam is felléptem ezeken az eseményeken. Van összetartás, de kevés az olyan…vannak, akik egymás ellen versenyeznek, hogy ki a jobb, ahelyett hogy összefognának és együtt nagyobb erővel vinnék ezt a műfajt.

 

G.R.: - Részt vettél több tehetségkutató versenyen, nálunk Borsodban is. Mi a véleményed ezekről? Mennyire segítik a feltörekvőket?

 

Kica: - Igen, amin csak tudok, azon részt veszek. A véleményem az, hogy vannak jó és rossz tehetségkutató versenyek. Szerintem egy tehetségkutatónak arról kéne szólni, hogy miután megnézték, meghallgatták a produkciót, azután véleményt kéne mondani, beszélgetni arról, hogy melyek azok a dolgok, amikre jobban oda kell figyelni. Voltam már olyan tehetségkutatókon, amiken az történt, hogy előadták a produkciójukat az indulók és mindenkire azt mondták, hogy ez királyság volt, nagyon jó volt. Az lényegtelen volt, hogy voltak gyengébb és erősebb indulók, mindegyiknek ugyanazt mondták és szerintem nem erről kéne szólnia egy tehetségkutatónak. A feltörekvőknek persze segít ez a cucc, mert megismerkednek olyan raparcokkal, akiket eddig nem ismertek. Miután megismerik egymást, azután lehet, úgy vannak, hogy tetszik a másik munkája és elkezdenek közös dalon dolgozni. Persze abból is jók ezek a rendezvények, hogy tapasztalatot szereznek az indulók.

 

 

G.R.: - Köszönöm az interjút! Üzeneted az olvasók számára?

 

Kica: - Nagyon Szívesen! Én köszönöm a lehetőséget! Talán csak annyit, hogy a tehetséges, hiteles előadókat ismerjétek el, ha már engem nem! Akik viszont elismernek engem is, azoknak nagy köszönet!

 

 

                                                                                         Az interjút készítette: S.R.

2016-04-03

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók