Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Dreamerz interjú

??A magunkfajták nem nagyon változnak? Ugyanúgy vélekedünk dolgokról. A különbség csupán annyi, hogy mára megtanultuk tökéletesen kifejezni a bennünk lévő érzelmeket.? Interjúért tovább! ?

 

 

 

 

 

 

GR: Nemrég kerestelek fel titeket az interjú elkészítésének ügyében, most pedig izgalommal várom a válaszokat. Bevallom, ez azon beszélgetések egyike, amikor alaposan megfontolom mit kérdezzek. Sokan, köztük én is mélytartalmú szövegeitek miatt kedvelem, amit képviseltek. Mindaz, amit olvastok, hallgattok, megéltek rendkívüli elevenséggel köszön vissza soraitok között. Talán pont ezért sorolnám a Dreamerz albumokat és szólólemezeiteket a leginformatívabb kiadványok közé. Nehéz helyt állni, lemezről-lemezre magasabbra emelni a mércét? Nagy súly nehezedik rátok egy-egy szöveg megírásakor?

Dreamerz: Egyáltalán nem, hiszen csak azokról az átélt élményekről írunk amelyek inspirálnak minket. A szövegírás soha nem okozott különösebb gondot nekünk talán, vagy épp ezért sokkal őszintébben is jön le az embereknek. Nincs csűrés csavarás, de mégis elég mélyen eltudjuk rejteni a lényeget. Ez a mi védjegyünk.

GR: Mennyi időbe telik és milyen módon dolgoztok fel egy olvasott, hallgatott művet? Milyen módon raktározzátok el a közvetített gondolatokat? Milyen szűrőkön, rostákon mennek át mielőtt szövegírásra kerül a sor?

Dreamerz: A dolgok amik megérintenek minket egyből elraktározódnak a megfelelő helyeken, hogy egy adott időben feldolgozásra kerüljenek. A rímelésben és ezáltal a szövegírásban épp ez a különleges ,hogy a téged ért élményeket így dolgozd fel és közvetítsd a külvilág felé.

GR: Indulatból írtok vagy tudatosan, de mégis kicsit szabad asszociáció szerűen?

Dreamerz: Az összes szöveg egyértelműen indulatból születik, de tudatosan vagyunk indulatosak ,mert csak indulatból születhetnek igazán lüktető és őszinte dolgok.

GR: Vannak visszatérő gondolataitok, ötleteitek, amiket szeretnétek, de nem tudtok kivitelezni?

Dreamerz: Rengeteg ötletünk és tervünk vár megvalósításra amelyek szokás szerint az anagram tükrében torzulnak, de vannak olyan egyszerű mégis improvisator elképzelésünk mely folyamatos megvalósítás alatt áll.

GR: Naplóírás vagy rap? Vagy talán rap lett a naplóból?

Dreamerz: Fuck napló! Az életet élni kell nem folyamatosan lejegyezgetni. A rap az más a pillanat egy töredéke alatt születnek óriási dolgok az elmédben amit ha elég gyors vagy sikerül papírra vetned mielött az utána robogó több száz másik gondolat el nem nyomja.

GR: Úgy érzem, mintha erősödött volna az arra való törekvés, hogy a hip-hop egy vonó alá kerüljön a költészettel, ami voltaképp nem összeférhetetlen: lásd szabad vers, ami szakít a kötöttségekkel, tág mozgásteret hagy, akárcsak a rap. Mit gondoltok?

Dreamerz: Egyértelműen csak csatlakozni tudunk ehhez hiszen számunkra sincs dühítőbb dolog a világon mint a dilettantizmus. Amkor a médiában csak a bohócok vigyorognak vissza rád egy szomorú világból. A művészet viszont ha megfelelő módon préselik bele a hip hop világába lenyűgöző lehet.

GR: Néhány szövegetek átmenet a valóságból a szürrealitásba. A valóságszerű képek keverednek egy megálmodott, utópikus világképpel. Néhány visszajátszás után Franz Kafka műveire ismertem rá. Műveinek szereplői folyamatosan gátba ütköznek céljaik elérésében. Ez egy állandóan visszatérő toposz, amit a Poéták Prófétája alteregóra tudok levetíteni. Tévedek, vagy ez csak egy vátesz szerep?

Dreamerz: Bármilyen hasonlóság más írókkal nem csupán a véletlen műve. Hiszen az irodalom legtöbb jedije a saját sorsát meséli el, ami a legkevésbé sem pozitív a legtöbb esetben a hasonlóság ennyi lehet.

GR: Mennyire bírják feldolgozni a hallgatók a szövegeiteket? Mit gondoltok? Beleássák magukat az értelmezésbe, utánanéznek a szimbolikáknak? Mennyire számottevő ez részetekre? Hiszen végsősorban, az önkifejezésen kívül ez motiválja a legtöbb előadót.

Dreamerz: Úgy látjuk a mostanában felnövőgeneráció egyre fogékonyabb a nem túlságosan elterjedt szövegvilágunkra. Azt gondolom, elég hamar megértik a sorokban rejlő összefüggéseket, és megállapításokat.

GR: Mint Dreamerz, eddig két kiadványt jelentettetek meg. A Végtelenélet nagylemezt, és a 2007-ben kiadott Egyetlen című maxit. Mikor érkezik a következő Dreamerz album?

Dreamerz: 2011 - DREAMERZ - AJTÓ A MÁSHOVÁ?

GR: Miben változtatok, miről vélekedtek másképp a Végtelenélet megjelenése óta? Mi az, amit ma már nem tennétek közzé a zenén keresztül?

Dreamerz: A magunkfajták nem nagyon változnak? Ugyan úgy vélekedünk dolgokról. Különbség csupán annyi, hogy mára megtanultuk tökéletesen kifejezni a bennünk lévő érzelmeket.

GR: Kyd! Nemrég adtunk hírt A Boldogság Kék Madara című nagylemezed megjelenéséről, ami a 2004-ben megjelent Szürke Angyal kiadása után a második szóló nagylemezed lesz. Itt ismét eljátszanék kicsit a szimbólumokkal. A kék szín a megfoghatatlanság, az intellektus szimbóluma, a madár pedig a transzcendenciát, a lelket és a szellemet jelképezi. Ezek mentén épül fel az album tematikailag?

Tkyd: Ennyire nem összetett a dolog? Ez a lemez mindössze életem elmúlt bő 1 évét dolgozza fel. Néha jó kiírni a dolgokat. Érted mire gondolok? A szimbólumokat nem tartom sokra. Aki a borítóra néz egyből látni fogja a visszásságokat.

GR: Kire számíthatunk, mint közreműködő és mint producer?

Tkyd: A produceri gárda nagyon vegyes, nem akartam elmenni egy irányba inkább szétfutottam ezer felé. Közreműködők a Barbártesók, San ,Dj 50 ennyi

GR: San, ha nem tévedek a Kék Madár nagylemezt megelőzően kerül kiadásra a Gépek Földjén című kislemezed. Ha Dreamerz nagylemezt nem is kapunk a kezünkbe, viszont egyből két kislemezzel örvendeztetitek meg a rajongótáborotokat. A producerek és közreműködők azonosak lesznek a Kyd nagylemezen szereplőkkel vagy teljesen más személyek képezik személyüket?

San: A gépek földjén, zene-szöveg minden énénén! Egy teljesen más világ?

GR: A címből egy elidegenedett, érzések nélküli világra utál, legalábbis szerintem. Így tartalmilag részben átfedi Tkyd lemezének témáit. Ez átfogó társadalomkritikát ad, megismerjük a szubjektív véleményed. Mi az, amit eddig nem, viszont ezúttal szeretnél megosztani a hallgatóiddal?

San: Üzenem mindenkinek: Bármilyen zenét hallgat is, mindig azt figyelje,hogy az előadó mit közvetít felé. Csak az igazán méltó dolgok érdemesek az ember figyelmére.

GR: Mi alapján válogatjátok össze az embereket, akikkel együtt dolgoztok? Személyiség vagy ízlésbeli hasonlóságok? Broavaz tagokként címkén belül fíteltek.

Dreamerz: Leszarjuk ki vagy, honnan jöttél, ha jól nyomod, gyere és nyomd.

GR: Nyitottak vagytok új elemeket becsempészni a zenétekbe vagy szigorúan a hip-hop stílusjegyei mentén haladtok egy album felépítésekor?

Dreamerz: Egyértelmű ,hogy a DeepFlow mind zeneirányzat szereti kipróbálni az új dolgokat. Egyáltalán nem zárkózunk el semmitől és nem ragadunk le semminél.

GR: A Deep Flow és FuckDressCode nevek szorosan összefonódtak az elmúlt hónapokban. A hamarosan megjelenő Deep Flow mixtape beharangozó videók is a FuckDressCode által készült. A FuckDressCode arcok foglalkoznak videóvágással, képszerkesztéssel, zenekészítéssel. Így felmerül a kérdés, hogy a Deep Flow mixtape-en hány tőlük kapott instrumental lesz hallható?

Dreamerz: Ez az arány folyamatosan változik. A srácok nagyon kreatívak épp ezért dolog az utolsó pillanatig képlékeny, de túlnyomó részt San zenei világa köré épül a kiadvány.

GR: Klip is készül a közreműködésükkel? Tudván, hogy a szövegvilágotok sem a megszokott, milyen koncepcióra épülő klipet rögzítenétek?

Dreamerz: Lesznek klippek is próbálunk egy teljsen más képi világot kialakítani, de ez legyen meglepetéss.

GR: A Deep Flow egy csoportosulás, amiben mindenki hozzáteszi a maga részét?

Dreamerz: A DeepFlow 2 ember és az ő életük zenében, szövegben.

GR: Tkyd, te a Warnin Shotz tagjaként a győri öregiskola meghatározó alakja vagy. A Warnin? Shotz név ismét felkapott lett, beírta magát a fiatal generáció tudatába is. Véleményetek szerint minek tudható be a név jelenleg is tartó ünneplése?

Dreamerz: A minőség soha nem megy ki a divatból.

GR: Ha 2010-ben alakulna a Warnin Shotz vagy akár a Dreamerz?Szerintetek ugyanolyan átütő sikereket érne el ebben a szubkultúrában vagy a telítettség miatt kevésbé lenne figyelemfelkeltő? Adódik a kérdés, hogy miként futtatnátok fel a zenétek? A minőség előbb vagy utóbb utat törne magának?

Dreamerz: Nem hinném ,hogy mi valaha is átütő sikert értünk volna el. Úgy érzem ,hogy inkább most jön el a mi időnk és Mindenkit lemosunk. A zene pedig felfuttatja önmagát, mert egyre többen nyitott szemmel járnak ebben a Világban. A gagyi utolsó napjait éli.

GR: Szerintetek mi tesz elismertté egy mai magyar rap-előadót? Mit gondoltok? Mennyiben változott az előadók szerepe a ?90-es évek eleje óta?

Dreamerz: A hitelesség az egyetlen dolog amit értékelnek a rajongók. Minket különösen imádnak hiszen a legtöbb buliban ott csúszunk velük a party közepén.

GR: Üzenet az olvasóknak? Nevezetes dátumok?

Dreamerz: Üzenet? Stay true!

GR: Köszönöm a lehetőséget.

Dreamerz: Mi köszönjük!

Az interjút készítette: t.

TKYD tegnap megjelent, A Boldogság Kék Madara című lemeze, ide kattintva ingyen letölthető!

2011 January 05

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók