Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Day interjú

"Folyamatos késztetést érzek, hogy írjak, hogy csináljam, amikor írok olyan energiák szabadulnak fel, amiket máshogy nem is tudnék felszabadítani. Az I Love Antal után rengeteg változás történt az életemben..."


Mi késztetett arra hogy a harmadik szóló lemezedet is elkészítsd?

Folyamatos késztetést érzek, hogy írjak, hogy csináljam, amikor írok olyan energiák szabadulnak fel, amiket máshogy nem is tudnék felszabadítani. Az I Love Antal után rengeteg változás történt az életemben, ami ösztönzött a szövegírásra. Szóló előadónak tartom magam, vannak olyan témák, vannak olyan gondolatok, amiket csak egyedül tudok megfogalmazni, kibontani, ezért a sok szóló kiadvány:)

Mennyire és miben más ez az album a többi kiadványtól ?

Sokkal érettebb, kifinomultabb...Eddig kerestem az utamat, kerestem azt, hogy mi az amiben igazán maradandót tudok alkotni, aki nyomon követi a pályámat, érzékelheti a változást. 20 évesen, amikor a DAY 20 elkészült, természetesen még nem foglalkoztattak olyan dolgok, amik 26 évesen már az életem vázát képezik.

Milyen koncepciót használtál a munkálatok során?

Számomra fontos, hogy legyen egy adott hangulata a lemeznek, legyen egy töltete, ami végigkísér minden számon át. Ha beteszed a cd-t, akkor végig tudd hallgatni úgy, hogy nem tekersz bele a számokba, mert van az albumnak egy eleje, egy közepe és egy méltó befejezése. Fontos, hogy zeneileg egységes legyen, ebben Bandezan barátomnak rengeteget köszönhetek, rendkívül tudjuk inspirálni egymást, ami nagyon megkönnyíti a munkát.

Mennyire fontos a mai világba hogy egy előadó tudatosan építse fel a hamarosan megjelenő lemezét?

Azt nem tudom, hogy a mai világban mi a fontos...Számomra az Atlantisz egy olyan kiadvány, amit ha nagypapaként megmutatok az unokáimnak, büszke leszek rá, mert egyben van, mert 100%-ig én vagyok. A legfontosabb számomra, hogy magamat adjam, hogy magamat tudjam adni, amikor leülök írni, akkor kizárom a külvilágot és hagyom szabadjára engedni a gondolataimat, csak szárnyalok...

Az album az Atlantisz címet kapta, ez egy más világra akar utalni vagy a te kis saját világodra ? Kifejtenéd bővebben hogy honnan jött az album címe?

Dühít és nyomaszt az ami manapság folyik a világban, hogy minden a pénz körül forog, hogy az emberek leélik az életüket úgy, hogy rabszolgák, hogy kihasználják őket. Rossz látni, hogy mi megy a világban... Sokat olvastam az atlantiszi civilizációról és lenyűgözött, hogy sok - sok évvel ezelőtt, hogy lehettek ilyen fejlettek, hogy tudtak olyan maradandó dolgokat alkotni, amiken még manapság is elcsodálkozunk. Akkoriban nem az anyagi javak megszerzésére törekedtek, hanem a tudás megszerzésére, a lelki fejlettség számított, a tanulás, a tapasztalatszerzés. Azt szeretném, ha az emberek belátnák, hogy nem minden a pénz körül forog, nem kell folyamatosan stresszben élni...

Mik azok a dolgok amik minden nap motiválnak és visznek előre hogy ne add fel az álmaid ?

Kiskoromban nekem is nagy álmaim voltak, NBA sztár akartam lenni, akire felnéznek az emberek, akit körülvesz a csillogás...Mára már nem ez a fontos, apró dolgokat tűzök ki magam elé célként, és szép apránként építem fel az életemet. Nem vágyok gazdagságra...A lényeg, hogy egészség legyen és egy szerető család, akik végig támogatnak az utamon. Hála istennek ilyen téren nem panaszkodhatom, ezért is szól a dalszövegem arról, hogy : "nekem mindenem megvan"

Honnan jött az a fogalom hogy spirituális rap ? Mi vagy ki inspirált hogy ez a fogalom megszületett benned ?

Aki kicsit is nyitott a spiritualitás befogadására, azt előbb utóbb teljesen magával rántja ez a világ. Folyamatosan kaptam az ingereket, amik ilyen irányba terelték az életemet, a gondolataimat, a felfogásomat. Olyan emberekkel hozott össze a sors, akik csak még jobban arra ösztönöztek, hogy ezen az úton haladjak, kezdve a kedvesemtől, akivel ha nem találunk egymásra, Atlantisz sem született volna meg a fejemben. A magyar rap-ben úgy érzem, hogy ez az a stílus, ami én vagyok, amit én tudok előadni úgy, ahogy mások nem, szívből, a belsőmből.

Szerinted a hétköznapi ember önmagára ismer a zenéidben vagy esetleg hitet ad nekik a mindennapokhoz?

Hihetetlen az az erő, az az energia, amit egy koncerten érzek, ahogy érződik, hogy az emberek teljesen átérzik a számok mondanivalóját. Ezt az energiát nem cserélném le semmire, ez fontosabb számomra mindennél, ezért csinálom...Olyan erőt kapok a hallgatóktól, amit ők nem is gondolnának. Erőt ad a mindennapokhoz, a munkához, ahhoz hogy helyt tudjak állni az életben minden szinten.

Számodra mi volt a fontos a munkálatok és a szövegek elkészülése során ? Mire figyeltél oda és mit akartál átadni az embereknek?

A legfontosabb, hogy 100% DAY legyen az, amit a mikrofonba rögzítek. Ez nagyon fontos, ha valaki meg tudja találni önmagát, akkor hihetetlen dolgokra lesz képes. Én amikor felveszek, amikor írok, akkor vagyok igazán önmagam, nem befolyásol a társadalom, a megfelelni akarás másoknak stb. Nem írok le nagy dolgokat, nem tartom magam egy hatalmas költőnek, csak azt írom, amit érzek, ami megérint, amin szeretnék változtatni a világban, a felfogásomat. Tudom, hogy ha ezt szívből csinálom, akkor mindig lesznek igaz hallgatóim, számomra az igaz hallgatók többet érnek 100 ezer rajongónál.

Mi a véleményed arról hogy az országban már divat lett ez a zenei stílus és hozzá nem értő emberek is foglalkoznak a műfajjal?

Lehetsz ismert, lehetnek rajongóid, reppelhetsz a kurvákról, az utcáról, arról, hogy te mindenkinél jobb vagy és mindenkit leoltassz, de az igazi underground rap körben sosem fogsz lelni igazi elismerésre, csak ha önmagadat adod, csak ha nem játszol szerepeket, csak ha nem a bizniszért csinálod. Aki nem elég jó, nem elég elszánt, előbb utóbb úgy is kikopik, eltűnik, csak azok maradnak fent, akik ezt az egészet az életüknek tekintik, tisztelik és megbecsülnek minden egyes apró sikert.

Napi szinten mennyit foglalkozol zenéléssel vagy szövegírással?

Teljesen változó, engem is lefoglalnak a mindennapos dolgok, nem úgy tekintek a zenélésre és a szövegírásra, mint valami kötelező dologra. Ha így csinálnám, nem tudnék olyan szövegeket írni, olyan dalokat kiadni, amik számomra maradandóak. Tucat zenét sohasem fogok csinálni...Ha kiadok egy albumot, arra lehet, hogy sokat kell várni, de kárpótlásul minden zene olyan lesz, ami értéket képvisel.

A közreműködőket mi alapján válogattad össze a lemezre, volt valami elképzelésed vagy az adott alapzene hozta ki ezt a választást belőled?

Szerencsére amióta reppelek, rengeteg emberrel megismerkedhettem, rengeteg kapcsolatot szereztem. Vicc Beatz a bandám, velük nem volt kérdés a közös, ahogy Antallal sem, akivel a jövőben is aktívan támogatjuk egymást és nyomjuk ameddig élünk. Tkyd egy olyan ember, akinek a szövegei olyan szinten tudnak inspirálni, hogy vele minden közös zenét egy külön gyöngyszemként könyvelek el. Tudat alatt is ki tudjuk hozni egymásból a legjobbat, ezért a Tkyd - DAY duó is egy maradandó dolog. A BSW szintén egy olyan csapat, akivel öröm együtt zenélni, így egyértelmű volt, hogy az Atlantiszon is helyük lesz. Régi vágyam volt, hogy azokkal az emberekkel, akikre anno még csak rap hallgatóként felnéztem, egyszer összeállhassunk egy közös szám erejéig, így büszkén tekintek a Nem számít és a Legfaszább című dalokra:) Rico-val is már régre nyúlik vissza a viszony, úgy érzem, hogy tökéletesen illeszkedik az a verze az Atlantiszra, amit ő küldött, ezúttal is písz neki! Élivel igaz barátok vagyunk, így az "Igazi" mindkettőnk számára egy kedves és maradandó emlék. Hesz Ádám barátommal pedig még sok - sok zenét fogunk készíteni, igazán örülök, hogy rátaláltam, vele igazán jó és különleges együtt dolgozni.

Mennyire akartál megmaradni önmagad és valami újat hozni vagy egy kicsi régi Day stílust belecsempészni?

Úgy érzem, hogy az igazi DAY stílus az Atlantisszal kezdődött el, előtte csak kerestem önmagam. Szerintem sikerült újat hoznom, folyamatosan fejlődök, nem állok meg soha:)

Mennyire tudsz megújulni a mindennapokat illetően, hogy ne unalmasan teljenek a napok?

Feltöltenek a koncertek, feltölt a zenélés, egy - egy közreműködés, feltölt az, hogy a barátnőmmel lehetek, egy - egy séta vagy kirándulás az erdőbe. Szeretnék világot látni, eljutni minél több helyre, új kultúrákat megismerni. Állatbarát vagyok, így az állatok a mindennapi életem részét képezik, a velük töltött idő is rendkívül feltölt és boldoggá tesz. Az unalom szót már nagyon régóta nem ismerem:)

Mikor érzed magad 100%-osnak ha stúdióba szövegelsz esetleg a színpadon vagy a barátok körében ?

Mindegyiknek megvan a maga varázsa, mindegyiket szeretem. A stúdióban csak magam vagyok, általában egyedül veszek fel, nem engedek be olyankor senkit:) Kiadom ami bennem van, teljesen ráhangolódok a zenére. A színpadi fellépés az energiáról szól, arról, hogy amit felvettem a stúdióban, hogyan tudom tálalni az emberek felé. Ez egy igazi ünnep számomra, a sok - sok zenébe fektetett munka itt hozza meg a gyümölcsét.

Szerinted az átlag közé tartozol vagy több dolgot éltél már át mint egy hétköznapi ember ?

Nem szeretek azzal dobálózni, hogy én mennyi mindent éltem már meg. Nem tartom magam kivételes embernek, de úgy érzem, hogy folyamatosan fejlődök és jó irányba haladok, míg sokan megrekednek egy szinten és nem is akarnak továbblépni. Szeretem az embereket és próbálok mindenkit elfogadni olyannak, amilyen. Nincsenek előítéleteim senkivel szemben, nem a ruha teszi az embert, számomra ezek nem lényeges dolgok. Örülök, ha új embereket ismerhetek meg és imádom az olyan beszélgetéseket, amikor önmagam lehetek:) Természetesen én sem adhatom mindig önmagam, vannak korlátaim, a munkában elsősorban, de ott is megpróbálok mindig teljesíteni és a maximumot kihozni, mert az elismerés minden szinten jól esik.

Szerinted miben fejlődtél az előző kiadványaid óta és miben szeretnél még ?

Még rengeteg mindenben tudok hova fejlődni, szerintem a fejlődés soha nem áll meg. Addig fogok zenélni, amíg érzem, hogy tudok újat hozni, és ahogy élek és érnek a tapasztalatok, újat mindig fogok tudni hozni:)

Mire lenne szükség az országban hogy még nagyobb teret hódítson a rap ?

Én csak azt szeretném, hogy hódítson teret a ZENE, az igazi zene, nem feltétlenül a rap-ben gondolkozom csak. Annyi a szenny, a minőségtelen és igénytelen zene manapság, ez folyik a csapból is, és a mostani fiatalság már ezen nő fel, ami nem jó. Én még a minőségi zenén nőttem fel, stílustól függetlenül, ezért van igényem a jó zenére. Szeretném ha több lenne az élő zene és kevesebb a rap - disco - techno egyveleg:)

A Jövőre nézve milyen terveid vannak a zenélést illetően ?

A következő kiadványunk egy ízig - vérig Antal lemez lesz, ezen dolgozunk most. Antalnak is ki kell adnia magából azt a rengeteg dolgot, ami felgyülemlett benne az I love Antal óta. Ebben segítek neki minden téren. Megtalálhatóak leszünk több hamarosan megjelenő lemezen is.


Sárréti Péter

2013-09-18

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók