Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Busa Pista interjú

Szerintem senkinek nem kell bemutatnom a beatbox és freestyle koronázatlan királyát Magyarország első számú freestyle emszijét Busa Pistát. Aki most a nyári élményekről, a készülő lemezekről és a füstös múltról fog nekünk beszámolni.


Hogy érzed magad a nyári fesztivál szezon végén milyen új tapasztalatokkal lettél gazdagabb ?

Kifejezetten jól sikerült ez a nyár, és megtapasztaltam azt is, hogy ki áll mellém, ha betegen nyomom le a koncertemet.

Szerinted miben tudsz újat mutatni a fiataloknak vagy akár a szakmába tevékenykedő arcoknak?

A magabiztosságommal,vagy talán a színpadiasságommal. A zene minden csontja le van rágva világszerte, így nehéz újat mutatni. Légy nyitott,hallgass meg mindent, mert ahogy mondja a Fáma:a nyitottság a tehetség mértékegysége.

Mennyire tudsz azonosulni a hétköznapokkal vagy tudsz-e hétköznapiasan élni ? Gondolok itt arra, hogy egy ilyen elfoglalt embernek nem sok szabadideje van.

Nekem évek óta nincs szabadságom,de mivel imádom amit csinálok,addig küldöm amíg bele nem betegszem. Pl: nem is egyszer voltam idén a Balatonon, de megmártózni nem volt időm benne.

Mivel fejleszted, képzed magad nap mint nap ? Van erre egy terved vagy ez mindig változik ?

Mivel már lassan 8 éve csinálok egy hiphop műsort a Tilos Rádióban,(Szabadfoglalkozás)akarva-akaratlanul megfülelem a legújabb zenéket. Tavaly kimentem Bécsbe,hogy lássam a két etalon rapperemet Tech N9ne-t,és Krizz Kalliko-t.

Hogy tudnád elmagyarázni egy hétköznapi embernek hogy mi is az a freestyle?

Ritmuson alapuló lírikus rögtönzés,ami addig free,amíg valaki meg nem mondja,hogy miről imprózzál.

Elég ritka az országban az olyan előadó, mint te aki több zenekarban is benne van és még improvizált fellépéseket is vállal. Mesélnél erről bővebben, hogy most milyen zenekarokkal dolgozol együtt?

Az Irie Maffia alap,a Zubollyal mostanában csak egy esküvőn léptünk fel. Újdonságként MC Kemon-nal,és a BP Riddim band-el raktunk össze egy műsort,ami megtöltötte a Borfalut a Volt Fesztiválon. Mivel egyre kevesebb zenekar játszik reggae, dancehall témákat,nagy igény van rá.

A második albumod a Busás haszon címmel jelent meg milyen visszajelzéseket kaptál és mennyire pörgött az a bizonyos számláló?

Sok embernek savanyú a szőlő,de a szakma pozitívan fogadta a második korongomat. A számláló nem pörög,de én nem vagyok zodiákus tipus.Pl. a Busás Hasznot félreértvén azt írták,hogy inkább maradj mindig csóró,ne izgulj majommellű,nem lettem gazdag,nem az volt a cél! A szóban forgó lemez címe azért lett ez, mert 35 évesen 35 emberrel dolgozhattam együtt.

Mennyit foglalkozol a szövegírással, zenekészítéssel vagy akár az improvizációval egy nap ? Külön bevan osztva mikor mit csinálsz vagy elkezded és ami jön ?

Mindennap írok szöveget,ami spontán jön általában. Nem csak az elmémet edzem,hanem tavaly november óta a testemet is,hogy az állóképességem ne szabjon határt az elmémnek. Az improvizáció lényege,hogy soha nem gyakorlom,csak jön ami jön.

Termékeny emszík közé tartozol, ezt a sok felvételt és hanganyag rögzítést a saját stúdiódba csinálod vagy máshol ?

Leginkább a sajátomban,de legutóbb a DSP-vel közös track-et,a Diaz Stúdióban vettük fel.

Mikor érezted azt, hogy a freestyle tudásod megérett egy olyan szintre hogy fesztiválokon vagy zenekarokban is kamatoztasd ?

Igazság szerint,ezt nem én döntöttem el,hanem a zenekarok,DJ-k,akik felfigyeltek rám.

Honnan merítesz inspirációt a minden napokban ahhoz, hogy mindig a maximális tudásodat hozd egy adott felvételnél ?

Hát..afrodiziákumokból,konzolnyomkodásból,és maga a zene szeretetéből.

Mi a véleményed arról, hogy a szakmán belül is rengetegen csak úgy emlegetnek, hogy a freestyle legenda ?

Nagyon jól esik Tőlük,és élő legendának lenni se kutya:)

A fiatal olvasók számára biztos érdekes lesz a kérdés, te a Gimmeshot oszlopos tagja voltál. Mesélnél azokról az időkről,zenélésekről, utcai rappezésről, bármiről ami megmaradt emlékként azokból az időkből ?

Évekig minden csütörtökön 8-900 ember jött el a Kultiplex-be,hogy meghallgassa amit tolunk. Mango aka Modul,mindig a saját zenéit játszotta,és nekem legalább fél órába telt,amíg a színpadról a bárpultig elértem,szóval imádtam azt a korszakot. A buli másnapján mindenki eljött a helyszínre a csapatból,és megbeszéltük a tegnapot. Mindenki egyenlően kapott pénzt,soha nem volt köztünk kapzsiság.

Megalapítottad a saját kiadódat Brokiadó néven, honnan jött ez az elhatározás és mit lehet róla tudni ? Más előadók is beléphetnek a kiadóba vagy vannak a kiadóba ?

A BroKiadó egy BT,azaz Betépi Társaság. Ez azt jelenti,hogy aki az én zenémre reppel,vagy velem,az benne is van. Senki nem keresett meg eddig,hogy csináljak neki lemezt,de ki tudja mit hoz a jövő.

Gondolkoztál már más előadóval vagy csapattal egy kollaborációs lemezen? Nagyon jól mutatna a magyar palettán és egyedi is lenne.

Nem akartam elszólni magam, de Lippino-val(FL)készül egy közös korongunk,amiről nemsokára többet is hallani fogtok.

20 év után szerinted mennyire tudtál megmaradni önmagad és miben változtál meg szerinted ?

Ha arra gondolsz, hogy mainstream illetve populáris lettem,arról nem én tehetek. Soha nem volt más célom,és álmom, mint az,amit most csinálok. Az apaság persze megváltoztatott, így lettem Aranyapából-Gyémántfater.

Készül a harmadik szólólemezed ? Mit lehet róla tudni közreműködők és zenék terén ?

Lesz rajta Nem mindegy 2 DJ Q-Cee-val, szitáros szám Tóth Szabival, Ninjás szám MC Kemon-nal, az alapok felét én csináltam,a másik félét M-Boss, MacZilla, Suhov etc.etc.és a fő meglepetés,egy 42.oldalas képregény: BusaMan és a Karibi Kemon kalandjai címmel.

Gondolkoztál már azon hogy indítasz egy freestyle Tv sorozatot (persze interneten) és minden hónapban más előadóval nyomjátok az improvizációt ?

El is kezdtünk egyet BPM címmel, de a sok elfoglaltságunk miatt nem folytattuk. Viszont az új hiphop.hu megkért, hogy a kitűnő beatboxos Dömével csináljunk különböző helyszíneken egy perces free-ket,ami nagyon megtisztelő számomra.

Előre láthatólag mik az idei évben a terveid amit mindenképpen megszeretnél valósítani ?

2-3 klipp,Képregény,új hangzó,és ha ezek megvannak,egy karib-szigeteki nyaralás a barátnőmmel,és a barátaimmal.

 S.Péter

2013-08-26

További bejegyzések

«
1
»

Támogatók