Chat kinyitása
Bejelentkezés Regisztráció
«
1
»

Pete Rock a Dürerben

Peter Phillips, vagyis Pete Rock, csakúgy, mint a Hip Hop kultúra, Bronxban született. Az apja DJ volt, hatalmas lemezgyűjteménnyel, és Pete már kisgyermekként a zene rabja lett...

Első jelentős élménye a Hip Hoppal kapcsolatban az volt, amikor halotta Marley Marlt DJ-zni a WBLS rádió „In Control With Marley Marl” című műsorában. Kölyökként újságkihordással szerzett zsebpénzt, majd a középiskolában megismerkedett jövőbeli zenei partnerével, CL Smooth-szal. Így tizenhét évesen már komolyabban foglalkozott a rappel, és ennek eredményeként olyan sikereket ért el, amelyek után a Hip Hop rajongói méltán sorolják a keleti part legjobb producerei közé, például DJ Premier és RZA mellett. Pete Rock egyébként a legendás Heavy D (R.I.P.) unokatestvére.

Húsz-huszonegy éves volt, amikor CL-lel együtt rögzítette az „All Souled Out” hat számos EP dalait. Ezen a második dal volt a Mecca & The Soul Brother, majd egy évvel később első nagylemezük is ugyanezt a címet kapta ’92-ben. Erről az első single, a “They Reminisce Over You (T.R.O.Y.)" érte el a legnagyobb sikereket; az örökzöld 2003-ban felkerült az NBA Street Vol. 2 videójátékra, majd 2011-ben a Madden NFL 12-re. Ezt a dalt Trouble T Roy emlékére írták, aki jóbarátjuk volt, és a Heavy D & The Boyz egyik táncos tagja.

’93-ban együtt követték el a Run DMC-vel a “Down With The King” című nagylemez címadó dalát, aminek a klipjét kötelező megnézni! Olyan rapistenek kaptak benne cameoszerepet, mint Eazy-E, Redman, a Kris Kross, az Onyx, az EPMD, a Das EFX, vagy a Naughty By Nature.

’94 novemberében megjelent a The Main Ingredient című album, ami szintén az aranykor egyik csúcspontja, soul és jazz zenei mintákkal. Ez volt CL Smooth-szal az utolsó közös lemeze, aztán szólókarrierbe fogott. CL sem hagyta abba a rappelést, de nem igazán volt termékeny; mindössze két nagylemeze jelent meg, a 2006-os „American Me” és a 2007-es „The Outsider”. Barátságuk töretlenségét jelzi, hogy mindkét lemezen voltak közös dalaik, bár ez a rajongóknak nem nagy öröm, mert egyedül az „It’s A Love Thing” című éri el a ’90- es évekbeli produktumok színvonalát. Ez a nagyszerű dal szerepelt a Soul Survivor II című 2004-es Pete Rock lemezen is, ami Pete első szólólemezének folytatása. A Soul Survivor első részéről halálos bűn lenne nem megemlítenem a „True Master”-t, amit a Wu-Tanges Inspectah Deck-kel és a Dogg Pound-os Kurupttal készített, felejthetetlen east-west kollaborációt létrehozva.

Az évek, évtizedek során a NY’s Finest című lemez mellett megjelentetett három instrumentális albumot is (idei termés a PeteStrumentals 2), valamint több válogatásalbumot is összehozott, és készített közös lemezt Edo G-vel (arról a bostoni MC-ről van szó, aki a Da Bulldogs mellett vált ismertté ’91-ben), meg a Smif-N-Wessun-nal. A Smif-N-Wessun október 28-án másodjára lépett fel kis országunkban, és jó hír, hogy december 9-én Pete Rock látogat el hozzánk! A Dürer Kert nagytermében fog fellépni a mester!

https://www.facebook.com/events/1013887728663650/

Fontosnak tartom még megemlíteni az „America is Dying Slowly” című válogatáslemezt, amin a Lost Boyz-szal közös „The Yearn” című dal szerepel Pete Rocktól. A lemez érdekessége, hogy az AIDS járványra hívták fel a figyelmet vele, ezért adták ki. Érdemes meghallgatni a teljes lemezt, mert a Hip Hop történelmének egyik legjobb válogatásalbuma, keleti és nyugati arcokkal egyaránt. Pete Rock produceri munkáit és vendégszerepléseit órákig lehetne sorolni – szinte minden komoly hip hop arccal dolgozott már – de ehelyett inkább szóljon kurva hangosan a „Juicy” eredeti verziója, ami szintén neki köszönhető!

 

Írta: Shocker Rhymes

2015-12-04

Támogatók